اجرای پروژه های مدیریتی

در برخی از سازمان ها و کسب و کارها ممکن است زمینه لازم برای انجام پروژه های کلان مدیریتی یا پیاده سازی های رویکردهای مدیریتی، توسط منابع داخلی و کارکنان سازمان وجود نداشته باشد، چون:

  • شرکت چابک است و با تعداد کارکنان محدودی فعالیت می‌کند.
  • ترجیح مدیران این است که برون سپاری کنند تا کارکنان بر انجام وظایف اصلی و روتین خود متمرکز بمانند.
  • برآورد مدیران از توان اجرایی یا مهارت و دانش کارکنان و مدیران میانی، کمتر از آن است که بتوانند در کنار وظایف اصلی خود به اجرای پروژه ها و رویکردهای مدیریتی بپردازند.
  • زمان کافی برای انجام این کار وجود ندارد.

و دلایل متعدد دیگر…

پروژه های قابل اجرا موارد زیر هستند ، با کلیک روی هر گزینه، توضیحات مختصری قابل مطالعه است.

مدیریت فرایندهای کسب و کار یک رویکرد مدیریتی نظام مند است که با هدف بهبود عملکرد سازمان و زمینه سازی برای دستیابی به تحقق اهداف استراتژیک سازمان، به مدیریت و کنترل فرایندها می‌پردازد.

(اگر نیاز به آشنایی بیشتر با مفهوم فرایند دارید، مشاهده این ویدئو را پیشنهاد می کنم)

97 درصد سازمان های موفق اروپایی، بر اهمیت مدیریت فرایند تأکید دارند. 98% از سازمانهای موفق امریکایی مدیریت فرایند را در سازمان خود مستقر کرده‌اند و یا در حال نجام آن هستند و طبق نتیجه تحقیقات مؤسسه گارتنر، اولویت اول مدیران عامل و هیئت مدیره اکثر شرکت های موفق در سال 2018 مدیریت فرایندها بوده است…

در واقع همه سازمان ها از فرایندهایی تشکیل شده اند که در زیر پوست آن ها جاری و در جریان هستند، ساماندهی و بهینه سازی فرایندها، یعنی ریکاوری تمام آنچه که در کسب و کار خود انجام می‌دهیم، یعنی تازه نفس شدن و آمادگی برای حرکت مؤثرتر!

در مواردی که سازمان با نواقص و ضعف کارایی شدید روبروست و با مدیریت فرایندها (که با شناخت و کشف فرایندها به بهبود و بهینه سازی آنها می پردازد) نمی‌توان وضعیت را ساماندهی کرد، لازم است فرایندهای فعلی را به یکباره کنار گذاشت و با فرایندهای صحیح و اصولی مجددا کسب و کار را احیا کرد.

گرچه به دلیل شوک ناشی از این تغییر، توصیه می‌شود حتی الامکان اجرای رویکرد “مدیریت فرایندها” در اولویت باشد، اما گاهی به علت کندی و میزان خطای بالای فرایندهای فعلی سازمان، ناچاریم با هدف نگهداری و تضمین بقای کسب و کار، تبعات این شوک را بپذیریم.

سیستم سازی اولویت اول شماست، اگر مدیری هستید که کسب و کار شما به این شکل اداره می‌شود:

  • انجام کارها به حضور مداوم شما وابسته است و بدون حضور شما یک جای کار می‌لنگد!
  • در ساعاتی که در دفتر کار نیستید، تماس های تلفنی مکرر دارید.
  • مرجوعی ها و نارضایتی مشتریان زیاد است.
  • در سازمان شما مشکلات از واحدی به واحد دیگر منتقل می‌شود و همه دیگران را مقصر جلوه می‌دهند.

سیستم سازی یعنی ساماندهی این شرایط! یعنی واگذاری کنترل ها و نظارت ها به سیستم، یعنی یکپارچه سازی قواعد و دستورالعمل های کاری، یعنی همسو کردن افراد و اسناد و ابزارها در راستای رسیدن به اهداف سازمان و بدست آوردن سود بیشتر

بسیاری از اقدامات و کنترل هایی که در کسب و کارها به صورت دستی انجام می‌شوند، قابلیت واگذاری به سیستم های کامپیوتری و نرم افزارها را دارند.

استفاده بهینه از نرم افزارها و پلتفرم های مکانیزاسیون کسب و کار، نه تنها در اجرا کمک شایانی به ما می‌کند، بلکه در صرفه جویی در زمان، کنترل عملکرد صحیح سیستم، ارزیابی عملکرد کارکنان، تهیه گزارشات مدیریتی تصمیم ساز و… دست آوردهای فوق العاده ای به همراه دارد.

برای مکانیزاسیون کسب و کار، گروه های نرم افزاری مختلفی از جمله: اتوماسیون اداری، نرم افزارهای مالی، CRM ، مدیریت پروژه، ERP ، BPMS و… وجود دارد که به تناسب نیاز هر سازمان می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

اما نکته بسیار حائز اهمیت این است که آنچه برای سازمان مفید واقع می‌شود و منجر به دست آوردهای بالا می شود “سفارشی سازی” آن بر اساس نیاز شرکت است که به تخصص و شناخت جامع از نیازمندی های کسب و کار وابسته است. این همان خدمت ویژه ایست که با همراهی یک تیم حرفه ای به شما ارائه خواهم کرد.