کارت امتیازی متوازن به رهبران کسب و کار کمک میکند تا به سرعت مهمترین اولویتها را برای هر یک از شاخههای سازمان خود تعیین کرده و آن استراتژیها را برای عملکرد بهینه هماهنگ کنند. در مقالهی «کارت امتیازی متوازن چیست؟» به چیستی و مزایای کارت امتیازی متوازن پرداختیم در این مطلب یاد میگیریم چطور کارت امتیازی متوازن برای اهداف استراتژیک کسب و کارمان طراحی کنیم.
برنامهریزی استراتژیک
کارت امتیازی متوازن به ویژه برای سازمان های بزرگی که به راحتی میتوانند یک یا چند دیدگاه را از دست بدهند مفید است. با گرد هم آوردن چهار دیدگاه اصلی، رهبری ارشد میتواند استراتژیهای واضحی را ایجاد کند که در سراسر سازمان همسو باشد.
یادگیری و رشد
این دیدگاه «ظرفیت سازمانی» نیز نامیده می شود. به عملکرد سازمانی از دریچه سرمایه انسانی، فرهنگ، فناوری و زیرساخت نگاه می کند.
مشتری
دیدگاه مشتری می پرسد “چه چیزی برای مشتریان و ذینفعان ما مهم است؟” این دیدگاه بر یافتن مشتریان جدید، ایجاد شناخت و اعتماد برند و افزایش رضایت مشتری تمرکز دارد.
به عبارت دیگر، چقدر به مشتریان خود و ذینفعانی که سازمان شما برای خدمات رسانی طراحی شده است، خدمات رسانی می کنید؟
مالی
آخرین قطعه پازل وضعیت مالی سازمان است. بله، این دیدگاهی است که اغلب در گذشته بیش از حد بر آن تاکید شده است. اگرچه امور مالی شاخصهای عقب مانده تصمیمات گذشته هستند، اما همچنان بخش مهمی از سلامت هر سازمان و کلید درک عملکرد کلی و ایجاد استراتژیها برای آینده هستند.
مراحل طراحی کارت امتیازی متوازن
راههای متعددی برای ایجاد و طراحی کارت امتیازی متوازن شما وجود دارد. میتوانید با یک الگوی کارت امتیازی متوازن آماده شروع کنید یا خودتان آن را از ابتدا در برنامه اکسل بسازید و آن را مطابق با نیازهای خود سفارشی کنید. هنگامی که الگوی کارت امتیازی متوازن خود را آماده کردید، می توانید شروع به پر کردن جاهای خالی کنید.
مراحل اقدام:
-
اهداف استراتژیک خود را مشخص کنید
اولین قدم برای ایجاد کارت امتیازی متوازن، شناسایی اهداف استراتژیک خود برای هر دیدگاه تجاری است: یادگیری و رشد، فرآیندهای داخلی کسب و کار، مشتری و مالی.
به طور معمول، هر دیدگاه دارای چندین هدف استراتژیک (حداقل دو یا سه) برای تمرکز بر روی آنها خواهد بود. مثال ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آموزش متقابل کارکنان
- پیشرو در نوآوری
- حفظ مشتریان
- بهبود کارایی فرآیند
- افزایش درآمد فروش
به یاد داشته باشید که اهداف را مشخص اما در سطح بالا نگه دارید. ما بعداً به معیارهای عملکرد خاصتری برای هر هدف خواهیم پرداخت.
-
یک نقشه استراتژی ایجاد کنید
در مرحله بعد، یک نقشه استراتژی ایجاد خواهید کرد. نقشه استراتژی نموداری است که ارتباطات یا روابط بین اهداف استراتژیک شما را نشان میدهد.
این یک ابزار مفید برای انتقال سریع استراتژی سازمانی شما و نشان دادن اینکه چگونه هر بخش، تیم یا فرد به اهداف گسترده تر شرکت کمک میکند، است. یک راه آسان برای نشان دادن این روابط در نمودار شما با فلشهای جهت دار برای نشان دادن مسیر استراتژیک و ارتباط بین هر هدف است.
-
اقدامات را مشخص کنید
آخرین مرحله این است که معیارهای خاصی را که برای سنجش موفقیت برای هر هدف استراتژیک استفاده خواهید کرد، مشخص کنید. به عنوان مثال، اگر یکی از اهداف شما برای فرآیندهای کسب و کار داخلی خود رهبری در نوآوری است، میتوانید موفقیت را با تعداد محصولات جدید تولید شده اندازهگیری کنید.
نکته کلیدی در اینجا فهرست کردن معیارها برای هر هدف و سپس ترسیم معیارهای وضعیت فعلی و هدف آینده است. بنابراین، اگر تعداد محصولاتی را که تولید میکنید اندازهگیری میکنید، باید تعداد تولید فعلی را همراه با تعداد هدف بنویسید.
این اقدامات مشخص شده با هم به شما کمک میکند تا به سرعت متوجه شوید که در هر هدفی چگونه عمل میکنید و کدام مناطق ممکن است به حمایت اضافی نیاز داشته باشند.