کارت امتیازی متوازن چیست؟ بررسی 4 پارامتر کلیدی BSC

کارت امتیازی متوازن (BSC)، ابزاری استراتژیک برای ارزیابی جامع عملکرد کسب و کار است که فراتر از معیارهای صرفاً مالی میرود. این مدل، که توسط دیوید نورتون و رابرت کاپلان معرفی شد، بر چهار پارامتر کلیدی تمرکز دارد: یادگیری و رشد، فرآیندهای کسبوکار، مشتریان و امور مالی. با استفاده از BSC، سازمانها میتوانند به دیدگاهی متعادل از عملکرد خود دست یابند، ناکارآمدیها را شناسایی کنند و استراتژیهای خود را با اهداف عملیاتی همسو سازند. مشاوره سیستم سازی میتواند به شما در پیادهسازی مؤثر این ابزار یاری رساند. برای آشنایی کامل با این پارامترها و مزایای BSC، شما را به مطالعه ادامه مطلب دعوت میکنیم.
بیشتر بخوانید: طراحی کارت امتیازی متوازن
مدل کارت امتیازی متوازن bsc یا Balanced Scorecard
مفهوم مدل کارت امتیازی متوازن bsc اولین بار در سال 1992 توسط دیوید نورتون و رابرت کاپلان به کسب و کارهای غیرانتفاعی معرفی شد. هر سازمان برای رسیدن به هدفهایش نیاز به یک نقشه راه به نام سند استراتژیک دارد. قبل از این مفهوم سازمانها عملکرد خود را تنها با معیارهای مالی میسنجیدند و همین که مجموعه سودده بود کفایت میکرد. پس محتوای سند استراتژیک تنها پیرامون حوزه مالی بود. اما این محقق به استراتژیهای شرکتها نگاهی چند جانبه داشتند و پارامترهای جدیدی را به استراتژیها اضافه کردند. آنها ابزاری طراحی کردند که اهداف استراتژیک را برخلاف گذشته گسترش داد. در این کارتها به هر هدف معیار مشخصی را تخصیص میدهند، تا قابل انجام و عملیاتی شود. مشاوره کسب و کار در اصفهان میتواند به شما کمک کند تا استراتژیهای خود را به درستی پیادهسازی کرده و با استفاده از کارت امتیازی متوازن، اهداف خود را به طور مؤثرتر دنبال کنید.
متریکهای مدل مفهومی کارت امتیازی متوازن شامل اندازهگیری چهار جنبه اصلی یک کسب و کار است:
- یادگیری و رشد
- فرایندهای کسب و کار
- مشتریان
- امور مالی
این ابزار کاربردی کمک میکند تا کسب و کار با برنامهریزی و زمانبندی اهدافش را دنبال کند. از طرفی حالا معیارهایی وجود دارند که قابل اندازهگیری هستند و میزان پیشروی و وضعیت هدفها را میتوان گزارش داد. در ادامه به مفصل به این پارامترها خواهیم پرداخت.
45 دقیقه مشاوره تلفنی رایگان
آنالیز کسب و کار شما، پاسخ به سوالات
پارامترهای مدل کارت امتیازی متوازن (BSC)
طبق این مدل مدیریتی چهار پارامتر مهم و کلیدی کسب و کار جمعآوری و تجزیه و تحلیل میشود:
یادگیری و رشد: در این مرحله اول باید به جمعآوری اطلاعات و چگونگی استفاده مؤثر کارکنان از آن اطلاعات پرداخت. این فرآیند باید موجب رشد و تبدیل به مزیت رقابتی در صنعت شود.
فرایندهای کسب و کار: با بررسی میزان و کیفیت تولید محصولات را باید ارزیابی کرد. مدیریت فرایند کسب و کار برای ردیابی شکافها، تاخیرها، گلوگاهها، کمبودها یا ضایعات تحلیل میشود.
مشتریها: برای سنجش رضایت مشتری از کیفیت، قیمت و در دسترسبودن محصولات یا خدمات داده گردآوری میشود. نظرات مشتریان درمورد محصولات فعلی ثبت میشود.
دادههای مالی: دادههای فروش، هزینهها و درآمد برای درک عملکرد مالی استفاده میشود. این معیارهای مالی ممکن است شامل مقادیر پول، نسبتهای مالی، تغییرات بودجه یا اهداف درآمد باشد.
این چهار پایه چشمانداز و استراتژی یک سازمان را در بر می گیرد اما در مرحلهی بعد احتیاج به تجزیه و تحلیل و مدیریت دارد.
بیشتر بخوانید: OKR چیست؟ تعریف تکنیک OKR با مثال
مزایای استفاده از کارت امتیازی متوازن (BSC)
استفاده از کارت امتیازی متوازن مزایای زیادی دارد. این ابزار ابتدا تنها در شرکتهای غیر انتفاعی اجرا میشئد اما با نتایج شگفتی که حاصل شد سازمانهای دولتی و به آن رو آوردند. سه نقطه قوت این ایدهی مدیریت را در قسمت پایین میخوانیم.
- BSC کمک میکند تا کسب و کارها اطلاعات و دادههایشان را در یک گزارش واحد جمع کنند. این به مدیریت اجازه میدهد تا زمان اجرای بازبینی برای بهبود رویهها و عملیاتها در زمان، پول و منابع صرفهجویی شود.
- کارت امتیازی متوازن علاوه بر سوابق مالی، چشماندازی شفاف در مورد خدمات و کیفیت شرکت به مدیریت ارائه میدهد. این به مدیران اجرایی اجازه میدهد تا اهداف و اولویتهای را برای دستیابی به اهداف آیندهی کسب و کار بیان کنند.
- یکی دیگر از مزایای کلیدی BSC ها این است که به شرکت ها کمک میکند تا ناکارآمدی در فرآیندهای خود را ردیابی و کاهش دهند. به این کار بهینهسازی فرعی گفته میشود.
آخرین مطالعه جهانی توسط Bain & Co نشان میدهد که کارت امتیازی متوازن رتبه پنجم در بین 10 ابزار برتر مدیریتی مورد استفاده به طور عمده در سراسر جهان را دارد. BSC همچنین توسط ویراستاران هاروارد بیزینس ریویو به عنوان یکی از تاثیرگذارترین ایدههای تجاری در 75 سال گذشته انتخاب شده است.
جمعبندی
تجزیه و تحلیل کارت امتیازی متوازن اغلب به عنوان یک ابزار مدیریتی شناخته میشود. این ابزار با ارائهی برنامهای اجرایی شکاف بین استراتژی و عملیات را پر میکند. کسب و کارها با استفاده از این ابزار به نتایج و رشد همه جانبه دست پیدا میکنند.
دیدگاهتان را بنویسید