ما تنها برای شغل و تحصیل خود نیاز به برنامه نداریم. یکی از مهمترین بخشهای زندگی که بر بخشهای دیگر تاثیر میگذارد زندگی شخصی است. اگر کارهای روزانهی ما به هم گره بخورد و برنامههایمان منظم پیش نرود بر دیگر بخشهای زندگی هم تاثیر مخرب میگذارد. یکی از روشهای هدفگذاری و برنامهریزی که برای زندگی شخصی هم بسیار به کار میآید روش OKR است. در این مقاله یاد میگیریم چطور از این مدل هدفگذاری در زندگی استفاده کنیم.
روش OKR چیست؟
هر چه تعداد فعالیتها و وظایف روزانه بیشتر باشد نیاز به برنامهریزی و هدفمند کردن بیشتر به چشم میآید. یکی از روشهای کارآمد برای رسیدگی به برنامهها و هدفگذاری روش OKR است. همچنین این روش برای تنظیم، پیگیری و اندازهگیری پیشرفت در سازمانها و زندگی بسیار ساده و مستقیم است.
OKR مخفف دو بخش هدف (Objective) و کلیدیترین نتایج (Key Results) است. یک روش کارآمد برای تعیین اهداف موثر در هر سطح سازمانی و زندگی شخصی استفاده میشود. این روش شامل تعیین هدفهای واضح و قابل اندازهگیری است که تمرکز بیشتری روی نتایج و عملکرد دارد. با این حال، برای استفاده موثر از OKR باید مطمئن شویم که این روش به درستی پیاده شده است.
در این روش با استفاده از تعریف هدفهای کلیدی که معمولاً در دورههای ۳ تا ۶ ماهه تنظیم میشود چالشها و فرصتها خود را سریعتر نشان میدهند. هر چه زودتر نتایج را ارزیابی کنیم به پیشرفت ما در هدفهایمان کمک میکند.
OKR چطور در زندگی شخصی به کمک ما میآید؟
این روش در زندگی به شما کمک میکند توجه خود را بر روی اهداف بلند پروازانه خود متمرکز کنید و در جهت رسیدن به آنها پیشرفت کنید. یک نمونه مثبت برای اعمال OKR در زندگی، تعیین هدفهای شخصی در حوزههای مختلف مانند سلامتی، کاری و ارتباطی و سپس کار با این هدفها برای رسیدن به دستاوردهای خود است. برای اجرای بهتر OKR عواملی زیر مهم هستند:
- تعیین اهداف قابل اندازهگیری
- رهبری شخصی قوی
- ثبات در اولویتبندی هدفها
- آگاهی از پیشرفت خود
در چه زمینههایی از روش OKR استفاده میشود؟
OKR به عنوان یک فرآیند مدیریتی، در زمینههای مختلفی کاربرد دارد. برخلاف تصور عموم این روش را در تمام ابعاد زندگی میتوان به کار برد. هر جا که لازم باشد هدف گذاری کنیم و اقدامی در جهت آن تعریف شود میتوانیم از این ابزار استفاده کنیم.
در سیستم OKR، هر فرد اهداف خود را تعریف کرده و برای رسیدن به آن اهداف، اقداماتی را درنظر میگیرد. این سیستم به صورت دائم باعث بهبود فرآیندها میشود.
برای نمونه در زمینههای زیر میتوانید OKR را پیادهسازی کنید:
- روتین ورزشی
- کنترل وزن
- برنامهی پسانداز
- برنامههای درسی
- مهاجرت
در اکثر زمینهها میتوان از این روش استفاده کرد.
مزایای روش OKR
سیستم OKR یک ابزار مدیریت برای تعیین اهداف و رشد فردی یا شرکت است که مزایای زیادی دارد. در زیر تعدادی از این مزایا آورده شده است:
- بهبود کارایی: با تنظیم هدفها و نمرهگذاری عملکرد، ما میتوانیم بر روی اهداف تمرکز کننم و کارایی خود را بهبود دهیم.
- بالا بردن سطح عملکرد: با تعیین هدفهای کلی، تمامی کارها در یک جهت حرکت کرده و به سمت اهداف بلندمدت حرکت میکنیم.
- افزایش انگیزه و انعطاف پذیری: با استفاده از OKR، ما انگیزه و انعطاف پذیری بیشتری را در مقابل تغییرات و مشکلات خواهیم داشت.
- بهبود فرآیند تصمیمگیری: با تنظیم هدفهای واضح، با دقت بیشتری تصمیم خواهیم گرفت و قادر خواهیم بود تصمیمات درست و موثری را اعمال کنیم.
کلام آخر
در این مطلب یاد گرفتیم در کجا برای هدفگذاری کارهایمان از OKR استفاده کنیم. اگر هنوز نمیدانید چطور باید OKR را در زندگی شخصی پیاده سازی کنید خواندن مقالهی را پیشنهاد میکنیم.